Matěj

14 let, akutní lymfoblastická leukémie

Matěj:

Když jsem se poprvé setkal s jógou, tak mi bylo 10 let. Tehdy jsem ještě netušil, kam až mě osud zavede a jak se mi bude jóga hodit. 19. 2. 2016 mi byla v nemocnici v Motole byla diagnostikována akutní lymfoblastická leukémie. Do tohoto dne jsem žil jako normální kluk – školou, volejbalem, kamarády… Shodou okolností, když jsem vyprávěl o tom, jak jsem cvičil jógu, doslechl jsem se, že se v Motole rozbíhá projekt Malá Jóga. Začala k nám domů chodit Lucka, se kterou jsem – kouzelnou náhodou – cvičil i před nemocí. Jóga mi přinesla opravdu hodně. Díky ní jsem zůstal v pohybu i v těch nejhorších chvílích. Přinášela mi duševní klid meditacemi. Zábavu v nudných dnech a později, když jsem mohl chodit ven i výlety do přírody. Po každém cvičení se člověk cítí více a více protaženější a uvolněnější. Jóga inspirovala i naše kamarády, a proto jsme začali cvičit jógu společně. Všichni jsme si jí oblíbili.

Lektorka Lucie:

Máťu jsem poznala jako člena Sportovního a kondičního klubu Kladno, který se specializuje na všeobecnou sportovní přípravu dětí. Dětská jóga je jednou z aktivit, kterou si děti mohou zvolit. Bylo mu deset let a mne fascinoval, jak je bystrý a přátelský, hlavně si uměl z jógy k fyzickému protažení a posílení těla vzít i duševní rozměr.

Několik měsíců jsme se neviděli a přišla zpráva o jeho nemoci. Přesně si pamatuji, kde jsem stála. Nastal šok, vztek, pláč…ale rychle jsem si uvědomila, že Matěj vše zvládne a vyléčení mu přinese novou sílu a nadhled. Když jsem pak poznala jeho úžasnou maminku a tatínka, také mnoho přátel jejich rodiny pochopila jsem, že má ve své rodině nesmírně silné zázemí. Při cvičení jsem vycházela z doporučení MUDr. Anety Králové, zařazovala cviky, které pomáhaly narovnat a posílit tělo i sebedůvěru. Hráli jsme jógové hry, meditovali, když bylo Máťovi dobře, cvičili jsme s plným nasazením jak dospěláci.

Maminka vždy cvičila s námi. Jak se Máťa uzdravoval, mohli jsme se postupně přesunout s cvičením z bytu do přírody, a dokonce zapojit i moji oblíbenou akrobacii ve dvojici. Setkání se zakladateli projektu Malá jóga, Matějem a jeho blízkými a mne obohatilo o spoustu zkušeností a krásných zážitků. Jsem opravdu ráda, že existuje tento velmi funkční model propojení jógy a uzdravení.