Agnes

5 let, akutní lymfoblastická leukémie

Maminka Katka

Krátce poté, co jsme se do programu přihlásili, jsme zjistili, že Malá jóga je úžasný projekt, za kterým stojí úžasní lidé! Cvičení nám pomohlo nejen zdravotně, ale také psychicky: totiž prožít co nejlépe nanejvýš náročné období léčby naší malé Agnes. Lekce jógy jí nejen bavily, ale také povznášely a vytrhávaly z monotónní každodennosti skládající se z podávání nepříjemných léků, únavných vyšetření v nemocnici a celkové tíživosti domácí izolace. Navíc jsme se mohli seznámit s lektorkou Kájou, která nám s Agnes přirostla k srdci a které moc děkujeme za všechnu lásku a radost, jenž k nám přinesla!

Lektorka Karolina

Agnes jsem k mé velké radosti dostala na starosti v jejich necelých 5 letech jako slečnu s diagnózou akutní lymfoblastické leukémie. Komplikace v podobě sériových kompresivních zlomenin několika hrudních obratlů při doprovodné osteoporóze vedla k nutnosti počáteční korzetoterpie. I přes mé počáteční pocity nejistoty a obavy, abych vše zvládla, jsem šla do toho…

V lednu 2020 jsme se s Agneskou a celou její rodinou poprvé seznámili. Po krátké chvíli Agnesčiny nejistoty na samém začátku se vše velmi rychle přehouplo do naprosto bezprostřední, radostiplné a optimistické komunikace, která mě naprosto pohltila a nakazila. Překvapilo mě, jak je Agneska ve srovnání se svými vrstevníky velice motoricky zdatná a udrží bez problémů po dlouhou dobu pozornost. Až na výjimky vydržela cvičit vždy celou hodinu, když byla lekce dostatečně pestrá, i pozice prováděla technicky velice hezky. Hlavně ji cvičení v 99,9 % případů bavilo! Agnes má neuvěřitelnou fantazii, miluje pohybové aktivity i relaxace, které jsme nacvičovaly kvůli potřebnému odpočinku. Oblíbenou pozicí se staly tanečnice a sendvič. Malinko hůř jí jde pozice pejska hlavou dolů s propnutýma nožkama a patami na zemi. Pozice loďky je pro ni ještě poměrně náročná kvůli slabšímu středu těla.

Nevím, jak to pokaždé „vesmír“ zařídí, ale mám pocit, že v rámci Malé jógy dostanu vždy to nejskvělejší dítě na světě. Z Agnes se vyloupla naprosto pozitivní a zářivá holčička, která si po první lekci vybrala za odměnu malou samolepku lišky se slovy, že si bere lišku, protože je stejně zrzavá jako ona a že sice teď své zrzavé vlásky nemá, ale že jí brzy zase narostou… Uvědomuji si pokaždé, jak je to cenná zkušenost a dárek pro mě samotnou, individuální lekce si čím dál více užívám.

Agnes má úžasnou podporující rodinu – mamku Katku, malého brášku Mikuláše alias Mikyho a taťku Tomáše, který prý skvěle hraje na klavír a kytaru (hrát jsem ho ale neslyšela).

Agnesky zdravotní stav v průběhu roku 2020 rychle zlepšoval, častěji se k nám připojoval Agnesky na oko lhostejný, ale ve skutečnosti hodně zvědavý mladší brácha Miky. O to jsou byly hodiny pestřejší a u spousty her jsme si užili společně hodně legrace. Miky s námi nikdy nevydržel cvičit celou hodinu, ale nakonec se vždy ukázalo, že všechny cviky krásně umí a všechno si pamatuje. Párkrát si s námi našla chvíli na cvičení i mamka Katka, to bylo opravdu moc povedené!

V září 2021 se již Agneska chystá do 1. třídy ZŠ a moc se těší. Mě zas těší, že jsem jí poznala a ušla s ní i její rodinou kousek cesty.