Nikolka

8 let, lymfom

Maminka Lucie:

Vůbec poprvé jsem o dětské józe a projektu Lali jóga slyšela v ordinaci naší rehabilitační doktorky Anety Králové. Stačilo zapátrat na internetu a zanedlouho jsem doma měla knížku i instruktážní CD. Lali jógu založila Hanka Luhanová a k mému štěstí mi na ni kamarádka sehnala telefonní číslo, a tak jsem se s ní mohla osobně propojit. Hanka neváhala a ochotně přijela za námi domů. Nikolka byla hodně unavená, bez vlasů, styděla se, moc nemluvila. Pro Hanku ten pohled na ležící slabé dítě musel být „strašný“.

Ale čas plynul, Nikolka se i díky své starší sestře Báře nechala přemluvit ke cvičení. Nadchla se pro to tak, že i v postýlce listovala knížkou, učila se básničky a sama si cvičila pozdrav sluníčka. Každá chvíle, kterou Hanka věnovala Nikolce, ji posouvala dál, a pomalu stavěla na nohy. Přišla i pochvala od paní doktorky. Po pěti měsících se dcera rozchodila. Hanka se stala naší rodinnou přítelkyní a Lali jóga už neoddělitelnou součástí našich životů. Nikolka po dvou a půl letech od stanovení diagnózy vyšlápla Sněžku a nastoupila do první třídy.

Lektorka Hanka Luhanová:

Ještě, než jsme spolu s Nikolkou začaly cvičit, věděla jsem, čím vším si prošla a že si vše tvrdě vybojovala. To, že nechodí, byla v celém kontextu všech komplikací během její léčby, jen maličkost. Ani chvilku jsem nepochybovala, že by to Nikča nezvládla, je to velká bojovnice. Mým úkolem bylo najít způsob, jak ji motivovat a vrátit jí chuť znovu a znovu zkoušet něco, co jí nejde a je pro ni tak těžké a často i bolestivé. Krůček po krůčku (později doslova) jsme se posouvaly, někdy i vztekaly, hodně smály, vše prodýchávaly a zkoušely různé relaxace. Do cvičení jsem zapojila i Nikolky starší sestru Báru, která byla celou dobu mojí velkou pomocnicí.

Jsem vděčná za to, že mi Nikolka vstoupila života. I když to asi ani neví, i ona mě toho spoustu naučila a často si na ni vzpomenu. Myslím, že v životě není nic náhoda, ani naše setkání s Nikolkou, její rodinou, lékařkou Anetou a konec konců i celý náš společný projekt Malá jóga…